Logo Bioterapia Jadwiga Wolska
Kuzdrowiu na Facebooku
Przetacznik Lekarski - sok

Przetacznik leśny - sok
przetacznik lekarski (Veronica officinalis)

 

Przetacznik występuje w europie oraz wielu regionach Polski w lasach, na zrębach, wzdłuż żywopłotów. Ma owłosione, pokładające się łodygi, w górnej części rozgałęziające się, liście o kształcie eliptycznym,  kwiatostan drobny, o barwie liliowej.

 

Zastosowanie soku z przetacznika lekarskiego:

 
Przetacznik jest od dawien dawna stosowany w medycynie ludowej.  Surowiec leczniczy stanowi ziele tej rośliny.
 
  • oczyszcza krew z cholesterolu, tętnice ze zwapnień
  • pomaga zachować dobrą pamięć, likwiduje luki pamięciowe, pomocny w wielu przypadkach zawrotów głowy
  • połączony z pokrzywą wskazany na chroniczną egzemę, świąd starczy a także przy wyrzutach skórnych świadczących o złej przemianie materii
  • reguluje trawienie (w wielu przypadkach po zastosowaniu ustępuje także ból głowy)
  • poprawia pracę żołądka, jelit (pobudzając czynności żołądka i gruczołów wydzielania wewnętrznego)
  • działa ściągająco i napotnie
  • ma zastosowanie w przypadku bóli reumatycznych, artretycznych kończyn
  • pomaga przy nadmiernej nerwowości wynikającej z przemęczenia pracą umysłową
  • pomocny w wielu przypadkach dolegliwości płucnych (przy astmie, nieżytach płuc, krwiopluciu, nieżytach płuc, wrzodach płucnych, a także przy niektórych przypadkach suchego kaszlu).
 
Przy bólach reumatycznych , artretycznych a także lukach pamięciowych dietę warto uzupełnić większą ilością krzemu (kasza gryczana, wywar ze skrzypu polnego).


Sposób użycia Przetacznika Lekarskiego:
 

Sok z przetacznika konserwowany alkoholem daje zauważalne efekty po ok. 2-3 tygodniach stosowania (dla dorosłych w ilości 2-3 x dziennie po 5 ml ).

Przykładowe wyniki badań klientów którzy pili sok z przetacznika:


Pan Henryk 66 lat   (za wysoki cholesterol)                                              

 
Pan Henryk miał zbyt wysoki cholesterol.
 
Wyniki badań z dnia 04.04.2012r.:
 - Cholesterol całkowity:   212,44   (norma 140-200)
 - HDL:                            38,49   (norma:>35)
 - LDL:                               157   (norma < 135)
 - Trójgilcerydy:                  88,5   (norma 60 – 165)
 
Po wypiciu 250 ml przetacznika, 1 szklanki wywaru ze skrzypu polnego dziennie przez okre 2 tygodni i odstawieniu słodyczy  wyniki badań z dnia 19.06.2012r.  wyglądały następująco:
 
- Cholesterol całkowity:        143   (norma 140-200)
- HDL:                                 38   (norma > 35)
- LDL:                                  83  (norma < 135)
- Trójglicerydy:                    109  (norma 60 – 165)

Pan Tadeusz S. 71 lat (miażdżyca, bardzo wysoki cholesterol, białko w moczu, podwyższona kreatynina)

Wyniki badań z dnia 28.02.2012r:

Cholesterol całkowity:         282,2  (norma <200)

HDL:                                    34  (norma > 35)

LDL:                                   181  (norma < 135)

Trójglicerydy:                    338,3  (norma 50 – 200)

Kreatynina:                         1,44  (norma 0,7 – 1,2)

GFRwg MDRD:                      51,4  (norma >60)

Białko w moczu:                   25mg (norma: nieobecne)

Po wypiciu 2 butelek przetacznika po 250 ml, oraz pił wywar ze skrzypu polnego, odstawione wszelkiego rodzaju słodycze, zmniejszona ilość mięsa.  Wyniki badań po ok. 2-3 tygodniach 13.03.2012 oraz z dnia 20.03.2012r:

Cholesterol całkowity:          231,5   (norma <200)

HDL:                                   41,4   (norma > 35)

LDL:                                     155   (norma < 135)

Trójglicerydy:                      175,7   (norma 50 – 200)

Kreatynina:                           1,22   (norma 0,7 – 1,2)

GFRwg MDRD:                        powyżej 61 ml/min/1,74 m2 (norma >60)

Białko w moczu:                     nieobecne (norma: nieobecne)
 



Pani Anna 58 lat (bardzo wysoki poziom cholesterolu)

Wyniki badań: 25.06.2012 r:

Cholesterol całkowity:          353   (norma <200)

HDL:                                   51  (norma > 65)

LDL:                                  282   (norma < 135)

Trójglicerydy:                       96   (norma 50 – 200)


Kolejne wyniki badań po miesięczne kurcji tj. z dnia 24.07.2012 po piciu przetacznika 3 x dziennie po 5-6 ml, ograniczeniu spożyciu mięsa i radykalnym ograniczeniu słodyczy:

Cholesterol całkowity:          290   (norma <200)

HDL:                                   54   (norma > 65)

LDL:                               215,4   (norma < 135)

Trójglicerydy:                      103   (norma 50 – 200)

 


Pani Violetta (zbyt wysoki poziom cholesterolu)

Wyniki badań przed kuracją:

Cholesterol całkowity  353 (norma <200)

HDL:                       56,5 (norma> 65)

LDL:                        257 (norma 50-200)

Wyniki badań po 3 tygodniach picia przetacznika +zmiana wyżywienia:

Cholesterol całkowity  233 (norma <200)

HDL:                       72,2 (norma> 65)

LDL:                        136 (norma 50-200)

 


Pani Józefa (niezwykle wysoki poziom cholesterolu)

Wyniki badań przed kuracją 4.12.2012r:

Cholesterol całkowity  492 (norma <200)

HDL:                       45,71 (norma> 65)

LDL  nie do określenia z powodu bardzo wysokiego poziomu trójglicerydów                  

Trójglicerydy:           761

Glukoza:                  139,71 (norma <100)

Leukocyty w moczu:  40-60

Bardzo obfita flora bakteryjna w moczu. 

 

Wyniki badań po 3 tygodniach picia przetacznika 3 x po 5-6 ml, oraz stosowaniu żurawiny, skrzypu i zmiany wyżywienia (z dnia 09.01.2013 r.):

Cholesterol całkowity:  309 (norma <200)

HDL:                       46,02 (norma> 65)

LDL:                          211 (norma 50-200)

Trójglicerydy:             263

Glukoza:                    94,94

Leukocyty:                 2-5


Pan Tadeusz 64 l (zwężenie światła tętnic szyjnych)

Klient miał wykonane badanie"doppler tętnic szyjnych i kregowych" 

W dniu 28.04.2006 r.  badanie wykazało zmiany polegające na łagodnym zwężeniu światła tętnic szyjnych o ok 10-20%. Przez kilka lat zmiany postępowały i badanie z dnia 17.04.2015r wykazały:

"W badaniu usg tętnic szyjnych w odcinku zewnątrzczaszkowym obustronnie drożne CCA, ICA i ECA. Prawidłowe prędkości i spektrum przepływu w badanych tętnicach.

Nie uwidoczniono istotnych hemodynamicznie zwężeń.

W rozwidleniach CCA po obu stronach średnio uwapnione zmiany miażdżycowe powodujące morfologiczne zwężenia: ok. 30% w LCCA, ok. 36% w RCCA. ICA po obu stronach bez dużych zmian miażdżycowych."

W związku ze znacznym postępowaniem zwężenia światła tętnic został podany Przetacznik Lekarski. Pijąc systematycznie przetacznik, zostały wykonane badania po ok 3 miesiącach  tj.:29.07.2015r., gdzie jak widać znacząco poprawiła się drożność tętnic:
 
" Niewielkie pogrubienie komplesku intima media obu tętnic szyjnych wspólnych. Drobne przyścienne blaszki miażdżycowe w opuszkach tęntic szyjnych wspólnych i początkowych odcinkach tętnic szyjnych wewnętrznych. Po stronie prawej zmiany powodują łagodne zwężenia światła o 15-20 %, po stronie lewej o około 10-15%. Bez zaburzeń szybkości przepływu i charakteru spektrum. Poza tym obie tętnice szyjne zewnętrzne oraz tętnice kręgowe zmian nie wykazują. Przepływy laminarne. Szybk ści i spektrum w normie."
Nastepnie klient stosował Przetaczni Lekarski już z dużymi przerwami. Badanie z dnia 08.02.2017r wykazało pełną drożność tętnic:

"Drobne nieistotne hemodynamicznie bardziej nasilone po stronie prawej blaszki miażdżycowe w miejscu podziału CCA oraz początkowych odcinkach tętnic szyjnych wewnętrznych. Poza tym obie tętnice szyjne wspólne, przedczaszkowe odcinki tętnic szyjnych wewnętrznych, tętnice szyjne zewnętrzne oraz tętnice kręgowe zmian nie wykazują. Przepływy laminarne. Szybkości i spektrum w normie."

 

 

Do nabycia sok  z Przetacznika Lekarskiego 250 ml:

 

Przetacznik Leśny 250 ml, sok, cholesterol, miażdżyca

 
Przetacznik Leśny 250 ml
 Cena: 52 zł + koszty wysyłki

 



WYSYŁKA KURIEREM GLS:

Wpłata na konto - 13 zł
Płatność u kuriera - 17 zł

Produkty wysyłamy kurierem GLS , przesyłka ubezpieczona. Po zakupie wysyłany jest mail z numerem paczki dzięki któremu można monitorować gdzie znajduje się paczka.


Chcesz zamówić? Wyślij maila lub zadzwoń:

22 782-23-20, 517 617 582

Produkt można nabyć w naszym sklepie:
 
www.kuzdrowiu.com.pl


 

 
stat